Jógázó sztárok

Jógázó sztárok

 

 

 

Turnéhoz, szülés előtt és után, függőség leküzdéséhez – Hollywood az Astanga jóga bűvöletében

 

Téved, aki azt hiszi, hogy a világsztárok csupán kozmetikai műtétekkel érik el a kívánt testet. A jó közérzetet, a szellemi frissességet és a lélek nyugalmát ugyanis egyetlen kés, lézer és egyéb beavatkozás sem tudja garantálni.

Madonna, Sting, Gwyneth Paltrow és Robert Downey Jr. – csupán négy a leghíresebbek közül, akik elkötelezett jóga, azon belül is az astanga hívei.

Számukra nem elég a kidolgozott test, mindannyian hisznek abban, hogy test-szellem-lélek megbonthatatlan egységet képez, s ennek az egyensúlynak a fenntartásához tökéletes társ az Astanga jóga.

 

 

Sting mindig is nagy hangsúlyt fektetett a jó fizikumra, hiszen egy turnézó zenésztől megkövetelik a kifogástalan testi állapotot. Sok mindent kipróbált, mielőtt eljutott a jógához. „Azt gondoltam, a jógázók mást se tesznek, mint törökülésben bámulják a köldöküket” – mondta egyszer az énekes.

A 80-as évék végén ismerkedett meg egy jógatanárral, aki bebizonyította neki, hogy bármilyen fitt is, az ászanák felét se tudja megcsinálni.

A 30-as évei második felében járó Sting azonnal belevetette magát a jógába. Meggyőződése, hogy a gyakorlatok egyszerűen visszafordítják az öregedést, olyan dolgokra képes, amelyekről nem hitte, hogy valaha el tudja majd sajátítani.

Miután Sting megismerkedett az astanga jóga irányzatával, feleségét, Trudie-t is elcsábította, azóta külön-külön és párban is haladó szintet értek el.

 

 

A pop királynője, Madonna ugyancsak az irányzat rajongója. Nem is csoda, hiszen az állandóan mozgásban lévő sztárnak aktív mozgásstílusra van szüksége. A dinamikus astanga pedig akár egy hatékony kardioedzésnek is megfelel.

„A jóga az élet metaforája, lassan kell végezned, nem ugorhatsz át hirtelen a következő pozitúrára. Ez az edzésforma megmozgatja az elmét, a testet és a lelket is” – mondta Madonna egy interjújában.

1996-ban, lánya születése után kezdte el gyakorolni az astangát, hogy visszanyerje formáját. Madonna elkötelezettsége egyébként munkájában is megjelent, az egyik lemezén elhangzik egy astanga ének, egy filmjében pedig astanga tanárt játszik.

Elnézve az énekesnő fizikumát, semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy mit is tesz velünk az astanga.

 

 

Gwyneth Paltrow is pontosan tudja, hogy a hollywoodi álomgyárban könyörtelenül a fiatal, csinos színésznők diktálják a trendeket, akikkel bizony lépést kell tartani.

A színésznő mindig is híres volt arról, hogy fantasztikus formában van, de mióta az astanga jóga híve lett néhány éve, több rossz szokásától is megszabadult. Magas energiaszintet követelnek a gyakorlatok, nem véletlenül, hogy a nagyon gyenge fizikumú embereknek nem ajánlják.

 

 

Gwyneth többször is beszélt arról, hogy a jóga teljesen megváltoztatta az életformáját, például sokkal kevesebb alkoholt iszik. Aztán ráállt a  makrobiotikus diétára, ami a jógával karöltve páratlan, új lehetőségeket nyitott meg a színésznő előtt.

Semmiért nem hajlandó

lemondani a gyakorlatokról, bárhol is van a világban, mindig szakít rá időt. Egyszer képes volt hajnali fél ötkor felkelni, csak hogy a jógaedzést beillessze időrendjébe.

„Bár nem vagyok hajnali típus, ez pusztán elhatározás kérdése. Szigorú vagyok magammal, de a heti hat edzés és a tiszta étkezés hatására sokkal jobban érzem magam” – jelentette ki. Gwyneth nem csupán parádésan néz ki, de mint bevallotta, szülés előtt és után is rendkívül fontos volt számára az astanga jóga gyakorlása. Olyannyira hisz benne, hogy már lányát is elkezdte beavatni a jóga rejtelmeibe.

 

 

Robert Downey Jr. pedig nem kevesebbet, mint az életét köszönheti a jógának.

A színész hosszú évekig az alkohol rabja volt, függősége a szakadék szélére sodorta őt. A jóga gyakorlása komoly szerepet töltött be abban, hogy ma kicsattanóbb az egészsége és közérzete, mint valaha. Imádja tanárát, aki nem hagyja lazsálni.

„Ő a legjobb, tehetséges, néha brutális, de szenvedélyes és roppant szellemes” – áradozott Robert az edzőjéről. „Tudom, hogy sok támogatásra van szükségem, az élet tényleg nagyon kemény, egy túlélő játszma” – mondta.

A világsztár azzal, hogy rálépett a jóga spirituális mezsgyéjére, önmagát mentette meg. Egyrészt megtisztította elméjét és lelkét a rárakodó függőségektől, pusztító szokásoktól, másrészt testét olyan kemény igénybevételnek vetette alá, aminek látványos eredménye lett. Karcsú törzs, feszes izmok, kirobbanó közérzet.