Jóga nyújtás

Jóga nyújtás

 

 

Jóga nyújtás kontra hagyományos nyújtás

A jóga nyújtás elsősorban a testtartásra és a lélegzésre helyezi a hangsúlyt.

A hagyományos nyújtás állhat statikus részből – amit például testnevelés órán végeztünk – és/vagy dinamikus nyújtásból, melynek során apró után mozgásokat végzünk.

 

 

Bármelyiket is választod, garantált, hogy egy kis nyújtással rengeteg fájdalomtól kíméled meg magad hosszú távon.

 

A jóga nyújtás előnyei

A jóga nyújtás megtanít arra, hogy fókuszálj a lélegzésedre, hogy nyújtás közben ne tartsd azt vissza.

A mozgás során arra is külön figyelmet kell fordítanod, hogy a nyújtás alatt miképp fordul, egyenesedik, csavarodik a tested.

Ez a hangsúly annyira rögzülni fog benned, hogy a későbbiek során más mozgásformánál, sőt a mindennapi életben is alkalmazni fogod.

A jóga a nagy izomcsoportokat körbeölelő kisebb, stabilizáló izmokat is megmozgatja, így még szélesebb körű nyújtást tudsz alkalmazni a testeden.

 

 

 

A jóga nyújtás hátrányai

A mozgásformát gyakorlók néha hajlamosak túlzásba vinni a gyakorlatot, és túl gyorsan, túl messzire viszik testüket egy-egy gyakorlatban.

Ez gyakran megtörténhet egy foglalkozás során, ha a tanár nem magyarázza el a szükséges instrukciókat főleg a kezdőknek vagy a limitált mozgástartománnyal bíróknak.

Másik probléma lehet, hogy a jógázók addig próbálnak belemenni egy pózba vagy megtartani azt, ameddig a szomszédjuk.

A versenyszellemet ebben az esetben kerülni kell, hiszen ezen a területen sem vagyunk egyformák: vannak, akik természetesen hajlékonyabbak másoknál.

A túlnyújtás sérüléseket okozhat, így célszerűbb az óvatosságra törekedni.

 

 

 

A hagyományos nyújtás előnyei

A jó öreg, old-school típusú, testnevelő órai nyújtások annyira megmaradtak az emberekben, hogy még az is automatikusan ezekhez a gyakorlatokhoz nyúl, aki szeretne nyújtani egy kicsit.

 

 

 

Mivel ezeknél a gyakorlatoknál alig vagy egyáltalán nincs szükség felügyeletre, lényegében bárki számára elérhetőek.

Ráadásul semmilyen szorongást nem keltenek az átlagemberben, így aki most ismerkedik a nyújtással, az is meg fogja tudni csinálni.

 

A hagyományos nyújtás hátrányai

Mindannyian láttunk már futókat, ahogy valamin megbicsaklik a lábuk, és aztán hirtelen túlfeszül.

Évekig makacsul tartotta magát a nézet, miszerint a hagyományos nyújtás legnagyobb hátulütője a visszapattanás, ami apró töréseket okozhat az izomban.

Annak ellenére, hogy számos tanulmány állítja ennek ellenkezőjét, az általános konszenzus szerint a visszapattanó izom igenis okozhat károkat.

Mint ahogy mindennél az életben, itt is igaz, hogy személyes preferencia kérdése, melyiket választod a két nyújtás közül.

 

 

 

Ne feledd azonban, hogy ha a jógát választod, az elején mindenképpen professzionális segítségre lesz szükséged, legyen az a foglalkozáson lévő tanár vagy útmutató a DVD-n.

Ha pedig a hagyományos nyújtást választod, a legfontosabb dolog, hogy lassan végezd a gyakorlatokat, a rángatózó mozdulatokat pedig hagyd ott, ahova valók: az iskolai tornatermekben.

 

vissza az óratípus választáshoz>>>