Hatha Jóga....szerintem

 

 

Lőrincz Imre: Hatha jóga… szerintem

 

Rengeteget írtak már a jógáról, annak pozitív hatásairól, kicsit talán túl is misztifikálva a dolgokat. szögezzük le az elején: jógában nincs semmiféle misztikus.

Nagyon is gyakorlatias tevékenység. Célja, hogy a hétköznapokban megfáradt test fizikai egészségét helyreállítsa, megteremtse, ezáltal a jógi képes lesz a magasabb szellemi síkok felé fordulni, ahelyett, hogy mondjuk a derékfájásával kéne szenvednie.

Az alábbiakban - ha megengedik - a személyes jóga tapasztalataimról írnék. Nekem mit jelentett a jóga, mi az, amit megváltoztatott az életemben a jóga?

Azt tudni kell, hogy én egy lány miatt kezdtem el jógázni. Tetszett és úgy gondoltam, járok az óráira, hogy a közelében legyek. Még jó hogy nem kismama tornát tartott…

A lányból aztán nem lett semmi, de a jóga elkezdett tetszeni. Elmentem egy jógafesztiválra és elhűlve láttam, hogy, miket tudnak férfiak csinálni a testükkel. Ott és akkor eldöntöttem, hogy ezt én is meg akarom és tudom csinálni s-legfeljebb a végrehajtás ideje kétséges.

Amikor elkezdtem a jógát, úgy gondoltam, hogy sportos vagyok. Elhűlve tapasztaltam, mennyire le tud fárasztani egy jóga óra. De ahogy telt-múlt az idő és egyre többet gyakoroltam, egyre inkább tetszett, ami a testemmel történik. A konditeremben edzett, merev izmok leapadtak és helyüket kisebb, de hajlékonyabb és terhelhetőbb izmok vették át. Egyszer csak kinyújtott lábbal le tudtam tenni az ujjaimat a földre… aztán a tenyeremet is. Aztán fejenállás, kézenállás… spárga… - édes Istenem, ez nem ment húsz éves koromban sem.

Persze, hosszú út áll még előttem, és néhány sérülés is megtanított, hogy nem szabad türelmetlennek lennem, de a gyakorlás nagy élvezetet jelent. Olyankor kikapcsol az ember, nem törődik a napi problémákkal, félresikerült kapcsolatokkal. A test pedig maximálisan meghálálja a törődést. Egyre hajlékonyabb lesz, egyre ügyesebb. Olyan dolgokra is képes leszel, amiket bizony nem gondoltál volna magadról.

Eljött az a nap, amikor odajöttek hozzám az ismerőseim és azt mondták, hogy nagyon jól nézek ki és messze nem annyinak nézek, ki mint amennyi… Megmondom őszintén, nem szoktam a hiúság bűnébe esni, de ez jól esett.

Viszont utána rögtön eszembe jutott: Ennyi kell csak a változáshoz? Hogy kezdj el jógázni?

Igen, ennyi!

 

UI: közben elvégeztem pár jóga sulit és sportoktatói sulit is. Ha lúd, legyen kövér.

 

vissza a jóga blog oldalra>>>