Derékfájás

 

 

A derékfájás rengeteg ember életét megkeseríti, napjainkra civilizációs betegséggé nőtte ki magát, amit elsősorban életmódunknak köszönhetünk.

Terápiaként egyre közkedveltebb módszernek számítanak a természetes gyógymódok, így például a mozgás. Van, aki az úszásra, van, aki a fitnesz labdára, más pedig a nyújtásra esküszik.

Egy friss vizsgálatban amerikai kutatók megállapították, hogy a jógagyakorlatok komoly segítséget nyújthatnak a derékfájás elhagyásában, ráadásul hatékonyabbak, mintha fájdalomcsillapítóval próbálkoznának az emberek.

A jóga gerincközpontú mozgásrendszer, ami egyesével is képes átmozgatni a csigolyákat; olyan komplex gyakorlatsorozatok léteznek, amelyek természetes módon képesek ellensúlyozni a különböző típusú rendellenességeket.

Az Egyesült Államokban a jóga már a hatodik legpopulárisabb terápiás mozgásnak számít, tehát az amerikaiak 6,1 százaléka kifejezetten egészségügyi célok miatt gurítja ki a jógaszőnyeget. 

Karen J. Sherman és kollégái hat amerikai városban vizsgáltak meg önként jelentkezőket arra vonatkozó tanulmányukban, amely és a hagyományos nyújtó gyakorlatok és a jógázás hatásait hasonlította össze.

228, krónikus derékfájással küzdő felnőtt vett részt a kutatásban, akiket véletlenszerűen osztottak be három csoportba a 12 hétig tartó program során. Az egyik csoport rendszeresen gyakorolta a jógát: ők a vinijóga irányzatát végezték, mely az illető fizikai kondíciójához alkalmazkodik, és kisebb változtatásokkal a mozgásukban korlátozottak gyakorolhatják. A mozgássort légzőgyakorlatokkal és relaxációval tették teljessé.

A másik csoport egy 15 féle gyakorlatból álló nyújtásprogramot végzett el, a harmadik csoport tagjai pedig egy önsegítő könyvet lapozhattak át, amit hátfájósoknak írtak.

Ahogyan arra számítani lehetett, a legkevésbé azoknak a tünetei enyhültek, akik a könyv felett görnyedtek. A másik két csoportnál a kutatók hasonló eredményeket tapasztalhattak.

Megállapították, hogy a jóga kiemelkedően jó hatással bír a különböző háti tünetekre elsősorban azért, mert kiválóan erősíti és nyújtja az izmokat.